Gå til innholdet

Den 17. oktober var det stor stas på Radiumhospitalet med offisiell åpning av det splitter nye klinikk- og protonbygget. Hans Majestet Kongen var der, sammen med statsminister Jonas Gahr Støre, helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre – og selvsagt et par fra Vali, som ikke ville gå glipp av denne historiske begivenheten! 

Radiumhospitalet åpnet først dørene i 1932, og fikk navnet «Det Norske Radiumhospital» etter det radioaktive grunnstoffet radium. Den gang var radium en viktig del av kreftbehandlingen. Selv om radium har takket for seg som behandlingsmetode, har sykehuset beholdt navnet. Da det åpnet, hadde sykehuset 71 senger og 49 ansatte, og har alltid vært et spesialsykehus for kreftbehandling. Opprinnelig var det en stiftelse, men i 2002 ble det et statlig helseforetak, og i 2009 ble det en del av Oslo universitetssykehus.

Kreftbehandlingen har heldigvis utviklet seg enormt siden den gang, og det har bygningsmassen også gjort. Behovet for mer plass har bare vokst – både for ulike behandlingsmetoder og for flere pasienter og ansatte. I 2010 begynte arbeidet med å innføre protonbehandling i Norge og i 2019 ga styret i Helse Sør-Øst grønt lys for å gå videre med det nye klinikk- og protonbygget. Nå er det nye bygget klart, og her skal både de vanlige aktivitetene på sykehuset fortsette som før, men i tillegg er det plass til det høyteknologiske utstyret som kreves for å tilby protonbehandling. 



Syklotronen, som er hovedkomponenten i protonbehandling, er oppkalt etter Ellen Gleditsch som ble professor i uorganisk kjemi i 1929. Ellen hadde et forskningsopphold ved Yale, var stipendiat hos Marie Curie og sørget personlig for at radium ble sendt til Norge.

Den 23. september 2024 ble det nye bygget tatt i bruk av alle fagområdene og det inneholder blant annet 155 senger fordelt på seks sengeposter, 61 poliklinikkrom fordelt på fire poliklinikker, 50 dagplasser, 20 overvåkningsrom, 10 operasjonsstuer og tre behandlingsrom med proton, hvorav ett til forskning. 

Vali har vært involvert i en rekke prosjekter knyttet til det nye bygget. 

Mobil arbeidsflate: Teknologi som endrer arbeidsdagen 

Å ta i bruk mobil i stor skala som arbeidsverktøy griper inn i store deler av virksomheten og er en stor endring for ansatte og pasienter på Radiumhospitalet. Mobil arbeidsflate leverer fullt administrerte mobiltelefoner og nettbrett gjennom Sykehuspartner, noe som muliggjør bruk av applikasjoner som håndterer sensitiv informasjon. Før sommeren gikk vi i gang med pilot med Arena Mobil på en sengepost på Radiumhospitalet, appen skal supplere desktopversjonen av journalsystemet. 

En stabil og sikker infrastruktur er avgjørende for å lykkes. Implementeringen krever valg innen informasjonssikkerhet, anskaffelse av hardware og software, sikker administrasjon av mobile enheter, oppsett og distribusjon av applikasjoner, og etablering av gode rutiner for bestilling, support og vedlikehold. I tillegg må vi sikre god WIFI og 5G-dekning, sette opp VPN og autentisering, kartlegge behov og sørge for opplæring av både ledere, brukere og superbrukere.

Vali har hatt ansvar for teknisk prosjektledelse av mobil arbeidsflate fra Oslo universitetssykehus sin side, men et tett og godt samarbeid med leverandører som Sykehuspartner, Techstep, Samsung og Telenor har vært essensielt for å realisere prosjektet. 

Prosjektet har vært svært lærerikt, og infrastrukturen som etableres nå legger til rette for å modernisere og øke kvalitet og effektivitet i helsetjenesten. Mobilteknologi i sykehus vil forbedre samarbeid, beslutningstaking, tilgang til informasjon og datadeling, og kan løse flere av helsevesenets utfordringer. 


Prosessleder telefoni Hege Lid-Strand og teknisk prosjektleder mobil arbeidsflate Cecilie Edseth på terrassen ut mot atriumet i det nye bygget. Begge fra Vali AS.


Telefoni i endring

Radiumhospitalet var det første sykehuset som skulle ta i bruk mobil arbeidsflate i stor skala. Dette måtte planlegges i sammenheng med telefoni i stort, og med andre prosjekter som krever bruk av mobiler. Vali var en del av dette prosjektet og ressursen hadde ansvar for kartlegging av alle som hadde behov for mobil arbeidsflate når det nye sykehuset åpnet. Dette resulterte i bestilling, oppfølging, opplæring og utlevering av nærmere 1000 mobiler i tiden mars 2024 til september 2024. I tillegg var det nødvendig å kvalitetssikre behovet for fasttelefoner, som skulle flyttes fra gammelt til nytt bygg, og se det i sammenheng med mobilene som var på vei.  

Et sykehus er helt avhengig av at ansatte kan kommunisere med hverandre og med pasienter, pårørende og andre relevante aktører. En av de største utfordringene i telefoniprosjektet var å sikre en tilgjengelig, logisk og fullstendig telefonkatalog. 


 

Helselogistikk: Vali leder veien til smartere pasientflyt 

Helselogistikk er et regionalt IKT-prosjekt som skal gjøre det lettere å administrere pasientflyt og bedre effektiviteten på sykehusene. Dette svarer på et ønske som flere helseforetak har hatt i mange år. Helseforetak som skal ta i bruk nye bygg, forutsetter bruk av slike løsninger for å kunne drifte mer effektivt. 

For pasientene ved Radiumhospitalet betyr Helselogistikk at de selv skal kunne registrere seg ved ankomst til sykehuset, bli henvist til rett ventesone når timeavtalen nærmer seg og betale digitalt ved avreise. De kan også få bedre oversikt over sine timeavtaler den aktuelle dagen og bli varslet på mobil eller ventesoneskjermer ved forsinkelser. 

For klinikere betyr det blant annet at pasienter kan kalles inn til konsultasjon digitalt, digitale oversiktstavler på sengepost til bruk ved for eksempel tavlemøter og oversiktstavler for ressurs- og kapasitetsstyring. 

Vali har hatt prosjektlederansvaret for pilotering og innføring av Helselogistikk til åpningen av nytt sykehus.

Et bilde som inneholder innendørs, vegg, gulv, tak

Automatisk generert beskrivelse
Ventesone med tilhørende ventesoneskjerm 

Et bilde som inneholder innendørs, vindu, Gulvmateriale, konstruksjon

Automatisk generert beskrivelse
Selvinnsjekksterminaler ved inngangen i det nye bygget

Integrerte systemtester sikrer sømløs samhandling

Når et nytt sykehus står klart, er det mange brikker som må falle på plass for at alt skal fungere sømløst. En av de viktigste stegene på veien er de integrerte systemtestene (IST), som er byggherrens måte å kvalitetssikre at alt spiller sammen som det skal – fra byggtekniske funksjoner til avanserte IKT-systemer.

Disse testene er ikke bare tekniske øvelser, men virkelige scenarier der pasientflyt, arbeidsprosesser og IT-løsninger blir testet i samspill. Målet er å sikre at alle tekniske løsninger, integrasjoner og funksjoner fungerer som en helhet – både innenfor og på tvers av ulike områder på sykehuset. Dette gir en unik mulighet til å se hvordan alt fungerer i praksis, og er avgjørende for å sikre at sykehuset er klart til å ta imot pasienter.

På Radiumhospitalet bidro Vali til at IST-tester ble gjennomført på flere sentrale funksjonsområder, inkludert sengepost med varslingssystem, poliklinikker, operasjonssaler, laboratorier, vareflyt og radiologi. Disse testene er et viktig skritt mot å sikre en trygg og effektiv drift når sykehuset åpner dørene.

Et bilde som inneholder innendørs, vegg, dør, Gulvmateriale

Automatisk generert beskrivelse

Disse funksjonsområdene gjennomgikk først en «tabletest», som er en teoretisk «test rundt bordet» med tilhørende befaringer i nytt bygg. Alle systemer og alt utstyr som inngår i IST-funksjonsområdene listes opp, og de gjennomgås deretter enkeltvis eller i naturlig sammenhengende grupperinger. Deretter ble testene gjennomført i nytt bygg. Det var knyttet stor spenning til gjennomføringen av testene. Operasjon var den mest omfattende og det var 55 deltagere på invitasjonslisten. En rekke forvaltningsressurser og klinikere skulle koordineres og hadde sine oppgaver for å gjennomføre de ulike scenariene.  

Integrasjon av medisinsk teknisk utstyr 

Dagens sykehus er i stor grad digitaliserte innenfor de fleste områder. For eksempel pasientovervåkning via monitor, pumper som administrerer legemidler, kuvøser som automatisk holder riktig temperatur, elektronisk kurve og elektronisk pasientjournal. 

Dessverre snakker mange av disse systemene ikke samme «språk». Det er mulig å integrere dem, men det krever en egen “tolk” for hver kobling og det er både tidkrevende og kostbart. 

I Helse Sør-Øst RHF ble et prosjekt startet for å anskaffe en universaltolk, en single-point-of-integration, som sørger for at alle systemer kan snakke med alle andre, Point-of-Care Gateway-prosjektet. Dette systemet skal også sørge for at dataene kan oversettes til FHIR-standarden, noe som er i henhold til føringer om standardisering i helsesektoren. En av delprosjektlederne i dette Point-of-Care Gateway-prosjektet kommer fra Vali. 

Etter en grundig anskaffelse ble en leverandør valgt for Point-of-Care Gateway (PoCG), med en løsning som har et rikt bibliotek av drivere («språk») for nesten alt av utstyr og systemer som brukes i Helse Sør-Øst, og i tillegg til at det utvikles nye drivere kontinuerlig. Videre har løsningen støtte for å enkelt knytte medisinsk-teknisk utstyr til pasienter, slik at data automatisk lagres riktig i kurve og journal. 

Først ut til å ta i bruk PoCG er Radiumhospitalet sammen med Nytt Sykehus Drammen. Her skal mye medisinsk-teknisk utstyr knyttes opp mot elektronisk kurve via PoCG, slik som pumper, ventilatorer og anestesimaskiner. Dette vil sørge for en enklere og tryggere hverdag for både pasienter og helsepersonell, med rask og sikker høsting av data fra medisinsk-teknisk utstyr til kurve. 

Kilder:  
https://www.oslo-universitetssykehus.no/om-oss/nye-oslo-universitetssykehus/nye-radiumhospitalet/ 
https://radhist.no/ 

Vali AS


Vali er et konsulentselskap der faglig dyktighet, engasjement og intern kultur skaper tilhørighet og fellesskap.

Grensen 13
0159 Oslo

Telefon: 22 42 51 00
E-post: post@vali.no

Personvernerklæring